Fontodi: Alle Weine des Weinguts mit mehr als 90 Punkten bewertet

02.08.2012

Das gibt es selten: Alle Weine des toskanischen Weinguts Fontodi erhielten für den Jahrgang 2009 von Parker mehr als 90 Punkte! Selbst der "einfache" Chianti Classico", der so einfach gar nicht ist und zu den besten und beständigsten Weinen seiner Kategorie zählt, wurde mit 92 Punkten belohnt. Niemanden mehr als den Eigentümer und Leiter des Weinguts - Giovanni Manetti - dürfte diese Nachricht gefreut haben.

Das Ergebnis ist kein Zufall. Es ist die Folge einen kompromisslos auf Qualität hin ausgerichteten Betriebsphilosophie, bei der nichts dem Zufall überlassen wird. Seit der Umstellung auf biodynamische Bewirtschaftung gewinnen alle Weine Jahr für Jahr mehr Charakter und Tiefe. Sie sind ursprünglicher, terroirbezogener, mit mehr Persönlichkeit augestattet und damit unverwechselbarer als je zuvor.

Symptomatisch wird diese kompromisslose Qualitätsausrichtung anhand einer kleinen Anekdote deutlich: Wir waren letzten Herbst mit einer größeren Gruppe Kunden aus der Gastronomie zu Besuch auf dem Weingut. Giovanni Manetti empfing uns gewohnt gastfreundlich, aber wir merkten schnell, dass er irgendwie auf glühenden Kohlen saß: Die Lese für den Flaccianello war in vollem Gang, und da der Jahrgang 2011 höchst kompliziert war und enorme Anstrengungen abverlangte, mit einer Lese, bei der Beere für Beere selektioniert werden musste, war Giovanni höchst nervös. Obwohl ihm die Wichtigkeit dieser Kundengruppe bewusst war, bat er um Entschuldigung, dass er immer wieder raus zu seinen Leuten ans Sortierband musste, um die Einhaltung rigiden Qualitätsvorgaben zu überwachen. Immerhin ging es um seinen wichtigsten Wein, den Flaccianello.  Und dafür hatten wir natürlich volles Verständnis.

In der neuesten Ausgabe #201 vom Juni 2012 des WineAdvocate belohnt Robert Parker die Entwicklung des Weinguts:

  • 92 Punkte für den 2009er Chianti Classico
  • 94+ Punkte für den 2009er Riserva Vigna del Sorbo
  • 94 Punkte für den 2009er Flaccianello
  • 91 Punkte für den 2009er Syrah Case Via und
  • 91+ Punkte für den Pinot Nero

Chapeau!

Die 2009er Weine von Fontodi werden erst Ende September auf Lager sein. Doch auch hier können Sie per Mail gerne vorab reservieren. Wer nicht solnage warten will, darf sich gerne an den 2008er Weinen schadlos halten.

Hier die Details der Benotungen:

2009 Pinot Nero Case Via: The 2009 vintage has given Fontodi’s Pinot Nero Case Via tons of depth and sheer power. The Case Via boasts striking richness and muscle, but less in the way of true varietal character. If that side of the wine’s personality develops, the 2009 could turn out to be stunning. Today it is the super-ripe, at times candied fruit that dominates the wine’s sense of balance. Sweet floral, mint and spiced notes wrap around the huge, textured finish. The 2009 needs time to come together. Anticipated maturity: 2014-2024. 91+ Punkte Robert Parkers WineAdvocate #201 Juni 2012

2009 Chianti Classico: I was in Panzano in mid-August 2009, just as a huge heat wave began to take hold of Northern Italy. Growers were tempted to pick early, but Sangiovese is a late-ripening variety that needs the extra hang time to develop its full range of aromas and flavors. Proprietor Giovanni Manetti waited until late September to start harvesting, and it paid off. His Sangiovese based wines in particular are fabulous in 2009. The 2009 Chianti Classico is a model of elegance and class. Firm yet well-integrated tannins provide the backdrop for expressive red cherries, licorice, tobacco and spices. The 2009 radiates across the palate with notable class. It has great fruit and plenty of structure. Anticipated maturity: 2014-2029. 92 Punkte Robert Parkers WineAdvocate #201 Juni 2012

2009 Chianti Classico Riserva Vigna del Sorbo: The 2009 Chianti Classico Riserva Vigna del Sorbo is impressive. The overtness of the year is nicely balanced by the inherent freshness and acidity of Sangiovese. Hints of tobacco, cedar, licorice and spices are layered into the insistent finish. This is a terrific showing. I very much like the energy, length and focus of the fruit. I can’t wait to see how this develops over the coming years. The Vigna del Sorbo is a bit overlooked in the Fontodi stable, but it is often striking, especially after a few years in bottle. This historic vineyard is planted to 90% Sangiovese and 10% Cabernet Sauvignon. The Sorbo has an element of freshness that the Flaccianello doesn’t have. I will not be surprised if over time it enjoys a more gradual and finessed evolution in bottle. Anticipated maturity: 2017-2027. 94+ Punkte Robert Parkers WineAdvocate #201 Juni 2012

2009 Flaccianello: The 2009 Flaccianello della Pieve is a bit of a shock to the palate after 20+ older vintages. Still, it is impossible to miss the wine’s striking purity and finesse. Today the 2009 is a bit of a brute, but it should mellow out over the next 5-7 years as the tannins start to soften. Firm tannins frame layers of ripe, juicy fruit in this young, extroverted Flaccianello. Anticipated maturity: 2017-2029. 94 Punkte  Robert Parkers WineAdvocate #201 Juni 2012

This complete vertical of Fontodi’s flagship 100% Sangiovese Flaccianello was yet another of the remarkable tastings of my recent trip to Tuscany. Flaccianello is an interesting wine because the quality level that is the norm today only really starts around 2001. Prior to that the wines were very good, and sometimes even better than that, but not profound. In 2001 proprietor Giovanni Manetti made the decision to focus on his estate’s best fruit rather than making Flaccianello as a single-vineyard wine. Since then, Flaccianello has routinely been among the most exciting wines in Tuscany. Much of the fruit that now goes into Flaccianello comes from vineyards in the Pecille sub-zone of Panzano with a full southern exposure. Today Flaccianello is 100% Sangiovese, but the first vintages up to and including 1984 have 15% white grapes, as was common at the time. The early vintages up until 1990 spent about one year in French oak barrels, 50% new. In the mid-1990s Manetti increased the period of barrel aging to 18 months with the 1997, and then to 24 months with the 2006. Today the percentage of new barrels is close to 100%.

2009 Syrah Case Via: The 2009 Syrah caresses the palate with generous blueberries, blackberries and French oak. There isn’t much varietal character or nuance here, instead the wine impresses for its silky tannins and creamy, expansive finish. Today the 2009 is all about fruit. With time in the glass, some hints of varietal character come through, but this remains a relatively soft, fruit driven vintage for the Syrah. It will be interesting to see if the full range of varietal notes develops. Anticipated maturity: 2014-2024. 91 Punkte Robert Parkers WineAdvocate #201 Juni 2012

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